DVD

(2002-01-28)

Som jag nämnde i förra numret är DVD-filmer krypterade. Detta är för att filmbolagen vill ha kontroll över hur vi ska kunna titta på filmerna. För att kunna se filmen måste den först avkodas, vilket bara ska kunna ske om man har en godkänd DVD-spelare med tillhörande godkänd mjukvara. Att DVD-spelaren är godkänd innebär att tillverkaren har en licens från DVD CCA. För att få en sådan licens måste man skriva under ett avtal där man lovar heligt och dyrt att följa de krav filmbranschen ställt upp (däribland den kända regionskoden som ska göra att vi inte ska kunna köpa filmer från USA, och kopieringsskydd för att förhindra avspelning till VHS). Som om inte det vore nog måste man också punga ut med 150 000 spänn. Visserligen kanske småslantar för ett företag som tillverkar DVD-spelare, men ändå.

I licensavtalet framgår också att man inte får avslöja något om hur DVD-tekniken fungerar för någon annan, för tanken är ju naturligtvis att enda sättet att få kunskap om DVD-formatet ska vara att skaffa en licens. Skulle någon köpa en licens och sedan gå ut med information om hur en DVD-spelare fungerar skulle det vara ett klart avtalsbrott och han/hon skulle säkerligen bli stämd på miljonbelopp, så det gör nog ingen. Så, är DVD-filmerna säkra? Nej, de är hemliga. Men i och med att de som känner till hemligheten inte lär avslöja den borde det väl vara säkert? Kanske. Om det inte vore för en liten detalj...

Det är ju faktiskt så att alla DVD-spelare också känner till hemligheten. Annars skulle de ju inte kunna visa några filmer. Och DVD-spelarna har inte skrivit under något avtal. De håller inte tyst. Allt någon behöver göra är ju att bara att köpa en DVD-spelare och se efter hur den fungerar. Och så skedde naturligtvis. Redan 1999. Anledningen var att Linuxanvändare också ville kunna använda DVD-spelaren i sina datorer.

En person från Tyskland knäckte koden och tillsammans med en holländare och en då 15-årig norrman släpptes detaljerna på en hemsida. Det blev en del uppståndelse i pressen och norrmannen, Jon Johansen, gick ut med sitt namn. Ett par månader därefter kom norska polisen på besök och beslagtog datorerna och mobiltelefonen samt tog in honom på förhör. Sedan hann det gå nästan två år innan han, för ungefär två veckor sen, blev åtalad. Dataintrång påstås han ha gjort sig skyldig till när han undersökte DVD-spelaren i sin dator. Något märkligt eftersom dataintrång brukar vara när man tar sig in i någon =annans= dator, inte i sin egen.

Filmbolagen menar dock att det på grund av upptäckten blivit möjligt att piratkopiera DVD-filmer. Visserligen verkar de inte veta så mycket om datorer, men att tro att något som är krypterat inte går att kopiera tar väl ändå priset.

Artikel i Dagbladet:
http://www.dagbladet.no/nyheter/2002/01/11/305694.html

Pressmeddelande angående åtalet mot norrmannen:
http://www.eff.org/IP/Video/DeCSS_...

Mer information om DVD:
http://eon.law.harvard.edu/openlaw/DVD/dvd-discuss-faq.html

De som har hand om licenserna:
http://www.dvdcca.org